Raf tomatcarpaccio med parmesan och pesto

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Till denna rätt har vi använt de bittersöta RAF/Marmandine tomaterna (läs mer om dem längre ner) men det funkar givetvis med andra tomater också. Receptet är beräknat som en förrätt.
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Rosta pinjenötterna. Lägg undan lite till att strö över salladen.
  2. Tvätta och skiva tomaterna tunt. Arrangera dem på ett fat. Hyvla lite parmesan över och strössla på de undanlagda pinjenötterna.
  3. Pesto: Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta.Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om. Smaka ev. av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Ringla peston över tomatsalladen. Dekorera ev. med lite färsk basilka

tomater-raf-bred

RAF/Marmandine tomat

Detta är en av Spaniens populäraste tomater! Som grön går den under namnet RAF och när den mognat, vilket den gör inifrån, kallas den Marmandine.

Fruktköttet är rosa, kompakt och krispig. Sortens namn kommer från att den är Resistente al Fusarium (resistent mot ett släkte skadegörande svampar) och har sitt ursprung i Almería i sydöstra Spanien. Originalets distinkta smak, någonstans mellan sött och surt, kommer från den salta jorden i denna region. Här innehåller brunnsvattnet mycket salt. Växterna tvingas absorbera mycket sockerarter för att utvinna näringsämnena, därav de bittersöta tonerna. De bästa RAF-tomaterna får man alltså från Almeria då dessa smaker inte kommer fram om tomaterna odlas på andra ställen.

Den används oftast i sallader och föredras ofta något grön eftersom syran då gör sig perfekt ihop olivoljan, vinägern och de övriga oftast söta och beska ingredienserna. El trampó är en enkel sallad med tomat, grön paprika, lök, olja och salt, till vilken Tomate Raf oftast används