
Eriksgården
”Med smak för det goda”
Strax utanför Sjöbo, på vägen mot Tolånga hittar du Eriksgården. Gården ligger vackert belägen bland böljande fält med skogen som bakgrund. Anna-Karin och Nils-Erik Nilsson har i många år drivit gården men lämnade över driften av gården för några år sedan till dottern Maria och hennes man Rickard Bergkvist. De driver nu, som elfte generation, gården och barnen Ella, Anni och Olle får givetvis haka på.
Eriksgården har odlat jordgubbar sen 1987. Odlingen är på 18 hektar varav 6 hektar är så kallade tunnel-odlingar, 5 för jordgubbar och 1 för hallon. Det finns många anledningar till att odla i just tunnlar. Den främsta och viktigaste är att man kan hålla en jämn och mycket hög kvalitet på bären eftersom de inte blir direkt påverkade av vädret. Tunnlarna gör också att de kan förlänga säsongen. De plockar jordgubbar från slutet av maj ända fram till frosten kommer. Sorterna som främst odlas är Honeoye, Rumba, Sonata, Salsa, Charlotte och Favori. Den sistnämnda är en ny remonterande sort som testades förra året med goda resultat.
De senaste åren Eriksgården satsat på ännu fler remonterande sorter, Amandine, Furore och Murano. Med dessa hoppas de förlänga säsongen då de kommer att kunna plocka mer bär i augusti, september och oktober. De odlar även en ny tidig juni sort som heter Malling Centenary.