Recept med Rosmarin

Rosmarin

härstammar från Medelhavsländerna, där den i vilt tillstånd kan bli över en meter hög. Doften påminner om furu.

Medicinska egenskaper: En dryck på rosmarin sägs motverka luft i magen, dålig blodcirkulation, yrsel, andnöd och stimulerar dessutom njurarna. Rosmarin är svagt smärtstillande och anses ha en stimulerande verkan på nervsystem, matsmältning och minne.

Användning: 

Rosmarin har en kraftig smak. Kan användas till vilt och fågel, lammkött, chevre- och fetaost samt i tomat- och andra grönsaksfrukträtter såsom paprika och aubergine. Rotsaker och rosmarin är en jättegod kombination! Prova också färsk hackad rosmarin i sallads-dressing och marinader med olivolja.

Rosmarin och honung är smaker som gifter sig bra och i denna kombination kan kryddan användas både till maträtter och desserter. Citrussallad med lite honungs- och rosmarinfrästa nötter är en riktig höjdare!